A PEZSŐGYÁR TÖRTÉNETE

TATA

Tata, "az élő vizek városa" Budapesttől egy órára, az M1-es autópályától körülbelül 10 percre található.

Forrásaival, az 1700-as évek végén kialakított Angolparkjával, tavaival, történelmi emlékeivel és kulináris kínálatával az egyik legromantikusabb magyar  kisváros. 

Tatáról bővebben.

 

AZ ANGOLPARK

Az Angolpark Tata meghatározó látványossága.

Az 1700-as évek végén épült park jelenlegi központja a Cseke-tó. A parkban több forrás található, amelyek számos dísznövénykülönlegesség életfeltételeit biztosítják.

 

A közparkként funkcionáló területen számos sétaútvonal található. A park legfontosabb látványosságai: Esterházy nyárilak, török mecset, műromok, szabadtéri színpad, pálmaház.

 

Az Angolpark szélén, a Tatai Olimpiai Edzőtábor szomszédságában található az egykori Esterházy Pezsgőgyár.

A PEZSGŐGYÁR TÖRTÉNETE

A Pezsgőgyár az Angolpark keleti végén, a baji szőlőhegyek lábánál található. Az 1772-ben épült, műemléki védelem alatt álló építményt Fellner Jakab, a magyar barokk egyik legjelentősebb alkotója tervezte.

 

Különlegességét a társasági összejövetelek szinteréül szolgáló 500 négyzetméteres, 10 boltívből álló (ún. csehsüveg boltozatú) bálterem adja.

 

A bálterem fölött háromszintes, gabona tárolására alkalmas padlás található. A padlás eredeti állapotában fennmaradt részein ma is láthatóak a szöghasználat nélkül, kizárólag facsapolással összeillesztett hasított gerendák. 

 

A Pezsgőgyárhoz 1500 négyzetméternyi borospince tartozik. Az épület egyéb részei istállóként, lakásként és raktárként funkcionáltak. 

 

Gróf Esterházy Ferenc 1905-ben itt hozta létre pezsgőgyárát. A korszerű francia technológiával gyártott tatai pezsgő nemzetközileg ismert és keresett termékké vált.

Bálterem

Pezsgőszállítás

Pince

Vendéglő az Angolkertben

Számolócédula